Дъвченето е важно във всяка възраст.

С възрастта хората губят своите зъби.Причините за загубата на зъби най-често са кариесът и неговите усложненния или пародонтитът.Нормално човешките зъби са 28 на брой + 4 мъдреца.Всички те са нобходими за нормалната дъвкателна фукнкция.Тя е изключителна важна за нормалното храносмилане и избягване на проблемите със стомашно-чревният тракт.Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и цялата храносмилателна система, а самата тя не може да се усвои пълноценно.

След изваждането на зъб започват промени в костта и в съседните зъби, които водят до преместване на съседните му зъби към мястото на дефекта, както и на срещуположният му зъб. Това е естествен механизъм на тялото да “затвори” възникналият дефект. Той обаче нарушава нормалните контакти между зъбите и влошава дъвкателната функция. Тялото има компенсаторни механизми и до четвъртият изваден зъб е възможно да се извършва нормално дъвчене. При по-голямо обеззъбяване започват проблемите – от функционална, здравословна и не на последно място естетична гледна точка.

При тотално обеззъбяване целите протезите са средство на избор, чрез което дъвкателната фукнция и естетика до голяма степен могат да се възвърнат.

97660613

Те се изработват от пластмаса, а за пациенти с проявени алергии, пластмасовото тяло е без оцветител и е прозрачно.

При частично обеззъбяване е възможно зъбните редици да се възстановят чрез неподвични конструкции – мостове и коронки.Те придават изключително естествен видна съзъбието, дъвкателната фукнция е възстановена напълно и отсъства дискомфорта от подвижни тела в устата.

Prosthodontic-Dental-Udaipur-rajasthan

Ползите от пълноценното дъвчене са безспорни.Погрижете се за себе си!

Leave a Reply