6 съвета към родителите !

С настоящите 6 съвета ще обърна внимание на най-рисковите моменти за оралното здраве на майката и подрастващото дете. Те лесно биха се избeгнали, ако се забележат навреме и се предприеме лечение. И така нека започнем ….

Номер 1 – По време на бременността женският организъм е “буре” пълно с хормони. Те от своя страна могат да причинят обратимо възпаление на венците – гингивит. Ако първичното възпаление се пренебрегне, може да прерасне в пародонтит(възпаление на околозъбните тъкани), който може да доведе до загуба на зъби! Ако забележите първият признак на гингивита – кървене при миене на зъби – консултирайте се с дентален лекар.

Gingivitis

Номер 2 – Нощното хранене на детето трябва да бъде спряно между 6-8-мия месец. След последното хранене трябва да се дава  глътка вода, в противен случай храната остава в контакт със зъбната повърхнист цяла нощ, разгражда се и опасността от кариес на ранното детство се увеличава.

bottle-caries

Номер 3 – Бибероните са незаменими, но основно правило е да НЕ се подслаждат и да се ползват такива с анатомична форма – тип NUK.Това е необходимо, за да се избегне ранната поява на кариеси и да не се спира нормалното развитие на челюстните кости.

yk-241_1z

Номер 4 – След появата на временните зъби детето трябва да започне да яде твърда храна. Течната и мека храна трябва да се замени с твърда. То вече има зъби и трябва да ги използва! Това осигурява нормално храносмилане и развитие на челюстните кости.

fruits-and-vegetables-basket1725-x-1113-1788-kb-jpeg-x

Номер 5 – Още с първият пробил зъб трябва да започне обучението в хигиена и миенето на зъби. Въпреки че в началото няма да е качествено, изграждането на навика е най-ценното. Зъбите трябва да се мият два пъти – сутрин и вечер, като вечерното е по-важното.

Toddlers-Pediatric-Dentists

Номер 6 – Детето трябва да има собствена четка, която да е с по-малки размери, за да може да се използва нормално от него. Груба грешка е родителят да мие зъбите на детето с неговата четка. Всеки човек има различни видове бактерии в устата и резултата от това е пренасяне на много патогенни и вредни бактерии от устата на родителя към устата на детето.

tips-to-brush-your-childs-teeth

Гореспоменатите съвети, не са трудни за  изпълнение и са добра основа за преотвратяване възникването на кариес и зъбно челюстни деформации. Много по-лесно е да се изградят правилните навици, отколкото да се променят вече изградени! Бъдете хората, които ги изграждат.

Leave a Reply