За здрави детски зъби!

В тази статия представя някои основни рискови фактори, които родителите трябва да знaят за зъбите и оралното здраве на своето дете в периода на неговото развитие.

Детският организъм не е умален вариант на този на възрастния човек. Той непрекъснато се развива и има специфични нужди свързани с процеса на растеж и равитие. За детето е жизнено важно да приема пълноценна и разнообразна храна, за да могат раазличните структури в организма му да се образуват нормално.

Fig-4-Amelogenesis-imperfecta-hypoplastic-localised-pitted-type-oral-view

Един от основните градивни елементи на зъбите е калцият и неговите съединения. За да се изградят пълноценни зъбни структури е необходим достатъчен прием на калциий в комбинация с витамин D за правилното му усвояване. При недостиг – зъбните структури не могат да се ообразуват нормално и зъбите са в пъти по-уязими към кариес, дори при добра орална хигиена.

Друг рисков фактор е консумирането на минерална вода от детето. Ако пие минерална вода, тя непременно трябва да е със съдържание на флуорни йоне не повече от 1.5 mmol/l, в противен случай може да се развие заболяването флуороза.То се изразява в леките си форми с промяна на цвета(бели петна) на новообразуващите се постоянни зъби, а в тежките – неправилно образувани,силно преоцветени и бързорушащи се зъбни тъкани.

fluorosis06

Високоминерализираните води може да не се отразяват на възрастните, но при децата те могат да предизвикат сериозни проблеми в процеса на образуване на зъбите. Пример за такава вода е Девин. Аз не я препоръчвам за прием от деца под 12 годишна възраст !

Ранната загуба на временен зъб най-често е резултат от кариес и неговите усложнения. Тя води до затваряне на мястото необходимо за постоянния, а то от своя страна да предизвика неправилно подреждане на зъбите. Ранната  диагностика и лекуване на кариеса на временните зъби предотвратява тези последствия.

sinking-maxillary-arch-class-iii-malocclusion-left-before

Друга основна причина за проблеми със зъбите в детска възраст са вредните навици. Един от най-основните е смученето на пръст от детето. То води до деформиране в развитието на челюстите и много често до зъбно-челюстни деформациии – “отворена захапка”, “обратна захапка” и други.

Leslie before

Колкото по-рано се отстрани вредният навик, толкова настъпилите деформации са по-малки и възможността за лечение  се увеличава.

Това са част от рисковите фактори, който могат да повлияят на нормалното развитие на зъбите и челюстите при детето. При навременното им откриване и коригиране последтвията могат да бъдат избегнати.

Водете детето си на преглед … само така различните проблеми могат да се установят своевременно!

Leave a Reply