Виното. Тайната на Божествената напитка развенчана.

Днес е Трифон Зарезан. По този повод съм решил да ви разкрия тайната на Божествената напитка – виното. Изглежда не случайно честваме Ден на Виното (а няма ден на бирата и водката), не случайно Христос е пиел вино вместо вода и не случайно виното влиза в една от най-здравословните диети на света – Средиземноморската. Учените считат, че виното е отговорно за т.нар “Фреснки парадокс”. Французите консумират много кроасанчета, сладкиши, сирена, багети и т.н, а въпреки това не са с наднормено тегло, не страдат от сърдечно-съдови заболявания и са нацията в Европа с най-дълга продължителност на живота.

Cheese-and-Wine-Indulgence-Chihuly-Lounge

Тайната на виното се крие в един от полифенолите му – ресвератрол. Той се съдържа в големи количества в ципите и семките на червеното грозде, боровинките, фъстъците и най-много в плода Акай Бери. Ресвератролът е фитоалексин (антибиотична субстанция, произвеждана от растенията с цел защита от микроорганизми и гъбички). Той може да бъде синтезиран в растенията при различни видове стрес, причинен от фактори на средата като промени в климата, силно ултравиолетово лъчение, промени в озоновия слой и други.

Най-висока концентрация на ресвератрол се откриват в таниновите червени вина. Най-богати са гроздовите сортове Пино Ноар, Мерло, Цвайгелт. Концентрацията на ресвератрол зависи също от наличието на паразити (тогава се синтезира повече) и силно варира през различните години.

 

Ето и някои от най-важните свойства на ресвератрола:

resveratrol1. Противораково дейсвие

Взаимодейства с различни активни протеини в клетката като регулира клетъчния цикъл на живот. Ракът е следствие на неконтролируемо делящи се клетки, които вместо да умрат, стават “безсмъртни”. Ресвератролът регулира процесът на апоптоза (клетъчна смърт, заложена генетично).  Неговите противоракови свойства се дължат и на антиоксидантните му ефекти и противовъзпалителни свойства, които ще разгледаме в следващата точка, от което следва и потискане на разрастване на новите кръвоносни съдове в раковите образувания (ангиогенеза).

Ресвератролът има положително влияние по отношение на хормонално-обусловените тумори (рак на млечни жлези, простата, яйчници и т.н) . Той има структура, подобна на фито-естроген и демонстрира променливо действие спрямо естрогенните рецептори. В някои публикации се подчертава естрогенният му ефект, а в други – антиестрогенният. С това можем да заключим, че ресвератролът има хормон-балансиращо действие.

2. Антиейджинг ефект

anti age

Ресвератролът удължава продължителността на живота между 30 и 50% и забавя признаците на стареене при различни слабо развити огранизми (дрожди, насекоми). Този ефект може да бъде постигнат и при бозайниците чрез  умерено ограничаване на калориите в храната и прием на ресвератрол. Това позволява максимално ограничение на процеси като възпаление, атеросклероза, развитие на инсулинова резистентност, оксидативен стрес, които са основните виновници за стареенето, не само на кожата, но на целия организъм.

3. Противовъзпалително действие

При експерименти с мишки е демонстрирано, че ресвератролът потиска експресията на гени, медииращи възпаление, както и неговото участие с директно блокиране на COX-2*, TNF, интерлевкини и други медиатори на възпалението.

 

*тук ще направя малко отклонение. COX 1, 2 и 3 са едни от основните ензими в тялото, които отговарят за възпалението като процес. COX-2 е ензимът, който заема основна роля в патологичното възпаление. Нестероидните противовъзпалителни препарати (НСПВ), които си купувате от аптеката, като аспирин и ибупрофен, действат като блокират COX-1 и COX-2.

 

Голяма част във възпалителните процеси играе оксидативният стрес. Той се причинява от свободни радикали, които са следствие на нормалните метаболитни процеси в организма. Нормално в телата си имаме съвършени антиоксидантни системи, но в съвременния свят, те са сериозно затруднени. Продукцията на антиоксиданти не може да смогне на продукцията на окислителни агенти и затова се налага да внасяме антиоксиданти усилено и съзнателно отвън – чрез храна, добавки и вино.  Ресвератролът блокира окислението на LDL- холестерола, гликирането на хемоглобина и албумините, свързва се със свободните окислителни радикали и ги неутрализира. При мишки с хиперхолестеролемия, ресвератролът намалява образуването на атеросклеротични плаки и помага възстановяването на еластичността на съдовете.

4. Подобрява инсулиновата чувствителност и повишава метаболизма.

fat loss

Резултатът от проучване в Дания за 10 години при 2916 мъже и 3927 жени показва, че умерената консумация на бира и спиртни напитки се свързва с последващо увеличение на обиколката на таията, докато умерената консумация на вино има обратен ефект.  Екстрактът от грозде притежава хипогликемични и антиоксидантни ефекти, които  подобряват инсулиновата чувствителност в мастната тъкан и черния дроб. Това води до мобилизиране на мастните депа, повишен разход на енергия за производство на топлина, подобрен метаболизъм и адаптивност на организма.

 

Както виждате, виното и гроздето имат много ползи за здравето и фигурата. Не забравяйте обаче, че червеното вино /именно богатото на така ценния Ресвератрол/ съдържа голямо количество фитопигменти, които проникват в структурата на зъбния емайл и го преоцветяват.

ww

И както Хипократ е казал “Разликата между отровата и лекарството е в дозата”. Изберете качествено червено вино, сипете си една чаша и бъдете спокойни, вече знаете, че виното прави добро не само на духа, а и на тялото! Весел празник и наздраве!

cheers

Библиография:

  1. Siemann E., Creasy L. Concentration of the Phytoalexin Resveratrol in Wine.The American Journal of Enology and Viticulture. Vol. 43, No 1, (1992)
  2. Михайлова А., Хаджиева Б., Колева И., Колева П. Профилактично и лечебно действие на “Ресвератрол” при енотерапия. Science and Technologies, Vol 2, No1, Medicine (2012)
  3. Harikumar KB, Aggarwal B. Resveratrl: a multitargeted agent for age-associated chronic diseases. Cell Cycle 2008; 7 (8): 1020 -1035
  4. Sato M, Suzuki Y, Okuda T, Yokotuska K. Contents of resveratrol, picied, and theirr isomers In commercially available wines made from grapes cultivated in Japan. Biosci Biotechnol Biochem 1997; 61 (11): 1800 – 1805
  5. Vadstrup ES, Petersen L, Sorensen TI, Gronbaek M. Waist circumference in relation to history of amount and type of alcohol: results from the Copenhagen city Heart Study. Int J Obes Relat Metab Disord 2003; 27 (2) 238-246

Leave a Reply