Вредно ли е избелването на зъбите?

Промяната на цвета на зъбите с времето се обуславя от специфичната структура на емайла. Той се състои от 98% неорганична съставка – кристал хидроксил апапатит и около 2% органични съставки. Органичните съставки взаимодействат с различните пигменти, съдържащи се в храните /боровинки,къпини/ и напитките /кафе, червено вино/ и с времето придават различен цвят на зъба.

WhatisToothEnamel_RA_mb

Зъбното избелване успява да промени цвета на емайла, като премахне променените органични съставки. Избелването представлява окисление на тези съединения и последващото им премахване от структурата на емайла. За целта се изполват силни окислители – хидроген пероксид или карбамид пероксид. Те отделят атомен кислород, който от своя страна взаимодейства с органичната съставка на зъбите и води до елиминирането и. След премахването на пигментите, зъбът е избелен.

 

 

Има два типа избелващи процедури – домашно и кабинетно. Всеки един от методите има предимства и недостатъци.

whitening-trays

 

При домашното избелване се използват  по-слаби концентрации на избелващите агенти и резултатът е по-бавен. Предимствата му са ниската чувствителност на зъбите и възможността пациентът сам да констролира степента, до която иска да се избелят зъбите му.

 

 

02_things_dentists_wish_knew_about_teeth_whitening_slow_steady_BraunSКабинетното избелване се провежда в денталния кабинет, в рамките на едно посещение. Нанансят се избелващи агенти върху зъбната повърхност, които са с по-голяма концентрация на активното вещество от тези на домашното избелване. По този начин се постига оптималният възможен цвят на зъбите. Има различни системи за кабинетно избелване – чрез смесване на два химични агента, облъчване със светлина или лазер. При всички системи целта е да се отдели окислител който да взаимодейства с органичната съставка на зъба.

 

Най-добър ефект се постига чрез комбинация на кабинетно и последващо домашно избелване.

 

Изключително важно е в рамките на първата седмица след избелването, да се избягват силно оцветяващи храни и напитки като червено вино, боровинки, къпини и чисто кафе. В тази първа седмица цветът на зъба търпи леки вариациии и е възможно приемът на такива храни и напитки да възпрепятства оптималния резултат.

Вредно ли е избелването на зъбите?

Не! Като всяка процедура, избелването на зъбите има своите изисквания и специфики. Ако те се спазват прецизно не се очакват нежелани реакции.

Leave a Reply