Ендодонтия

Ендодонтията е дял от денталната медицина, който се занимава с лечението на зъбната пулпа.Ендодонтското лечение, наричано „кореново лечение“, е лечение на зъбната пулпа.

Зъбната пулпа е тъкан (съставена от нерви, кръвоносни съдове и други тъкани) разположена вътре в зъба. Нейната функция е свързана с растежа на зъба (коронката и корена), а след това осъществява физиологичния отговор на различни дразнители през целия живот.

Най-честите причини за възпалението или инфекцията на зъбnата пулпа са :

  • Зъбният кариес (най-често големи, дълбоки кариеси).
  • Натрупаният ефект от сменянето на няколко пломби.
  • Изборването, загряването и дезинфекцията.
  • Травматични инциденти.

Симптоми на това възпаление са спонтанна остра болка, продължителна чувствителност от топло и/или студено, дискомфорт при докосване и дъвкане, както и абсцес или фистула. В случаи на некроза или необратимо възпаление на зъбната пулпа, ендодонтията (кореновото лечение) е единственото решение да се спаси зъба и да се предпази организма от други усложнения.

Етапи на ендодонтското лечение:

root-canal

Навременното и добре проведено лечение осигурява запазване на  фукнциите на зъба и съхраняване на красивата и естествена усмивка.Само качественото и прецизно лечение на каналите на зъба е в състояние да даде дълготрайност. След правилното ендодонтско лечение и подходящо възстановяване, естетиката и функцията на зъба се възвръщат.