Кариесология

Кариесологията е дял от денталната медицина, който се занимава с диагностиката,лечението и профилактиката на най-разпространеното заболяване в света – зъбният кариес.Съвременният подход в лечението му е превенцията, чрез която лечението “без машинка” да стане реалност.

При него с помощта на редовно нанасяне на медикаменти върху зъбната повърхност е възможно началният кариес да се излекува.Зъбните структури да се възстановят във първоначалният си здрав вид.. и  то без “машинка” и пломба и абсолютно безболезнено.Затова редовното ходене на профилактични прегледи е изключително важно, за да може да се диагностицират в най-ранните фази промените по зъбите и да е възможно да се използва неизнвазивно лечение.

А при другите случаи възникналите вече кариеси се лекуват чрез обтурация (пломба).По този начин се спира разрушението на зъбните тъкани и последващото засягане на пулпата или на костта около зъба,което би могло да доведе до загуба на зъба.Колкото по-рано се открие и излекува кариесът,толкова  разрушенията са по-малки и риска от усложнения е намалeн.

Кариесът може да възникне по оклузалната (дъвкателната) повърхност на зъба, където най-често се забелязва от пациента,но освен там може да е образува и в зоната на контакта със сеседен зъб или по кореновата повърхност,ако има пародонтално заболяване и тя има контакт с плаката.

 

tooth-decay

 

Последните две местоположения са рискови за късно откриване и вече настъпили усложнения,поради факта,че не са пряко видими от пациента.Само редовните прегледи биха установили наличието на кариеси и тяхното навременно лечение.